Ugrás a tartalomra

Ének az esőben Nagytétényben

2024. október 14. hétfő
László Éva: Őseink emlékét őrizzük a Nagytétényi Szüreti Mulatsággal
Ének az esőben Nagytétényben

Szeptember utolsó szombatján megint összegyűltek, mint negyedszázada minden évben, a szüretet éltető és ünneplő nagytétényiek a Szelmann Házban, illetve környékén. Az eső alaposan átírta a hagyományos forgatókönyvet, de a jókedvet és a vidámságot nem sikerült elmosnia.

Délelőtt kint az utcán mulatós zene csalogatta az érdeklődőket a rendezvényre, jöttek is esernyővel szép számban a vendégek, odabent fúvósók fújták pattogós ritmusra az ismert dallamokat – a Budafoki Fúvósegylet élén ezúttal is Arató László karnagy állt. A déli harangszóra és a Himnusz eléneklése után indult el a 27. Nagytétényi Szüreti Mulatság programja, a vendégeket László Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte e szavakkal:

– Ismét ünneplőbe öltözött a lelkünk, hiszen a mai napon fejet hajtunk felmenőink előtt, akik már az 1800-as évektől művelték a Rácz, Kakukk és Óhegy dűlőin a jófajta kadarka, rácfekete, Glitzer és Tódor szőlőfajtákat, melyek kiváló bort és tisztes megélhetést nyújtottak számukra. A Buda-vidéki szüret, mint az egész évi munkálkodás jutalma, a legtöbb helyen valóságos ünnepnap volt, víg zene és énekszó mellett. Mikor már mindenütt végeztek a szüreti munkálatokkal, megtartották a hajnalig húzódó szüreti bált, többnyire a Szelmann Házban. A nagytétényi szüreti felvonulásról készült fényképek közül a legrégebbi 117 évvel ezelőtt készült. E fotó és egyéb dokumentumok segítségével élesztettük újra a szüreti mulatság hagyományát 27 évvel ezelőtt. Őseink emlékét őrizzük, és reméljük, mindig lesz egy lelkes csapat, amely megszervezi ezt a rendezvényt. Köszöntöm mindazokat a kis- és nagyvállalkozókat, magánszemélyeket, akik támogatásukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez, akik nélkül nem tudnánk megrendezni a felvonulást és a bált. Egyre nehezebb a hintók, kocsik, lovak megszerzése. Ezért nagyon örülünk, hogy a felvonuláson 14 hintó, egy traktor és platós lovas kocsi is részt vesz a menetben, köszönöm Dékány Marci kitartó, áldozatos munkáját, s köszönöm az önkormányzatnak is a támogatást.

László Éva köszöntötte a megjelent díszvendégeket is, köztük a kerület képviselőit, díszpolgárait, borászatait, a Promontorium Borlovagrend tagjait és Szőke Lajos római katolikus plébánost, aki a beszéd után megáldotta a szőlőt és az épület főbejáratának homlokzatán elhelyezett, Schéfer Anna keramikusművész által készített alkotást, majd jöhettek a kis csikósok, hogy eljárják a csikóstáncot, valamint a Szinergia Majorett csoport „aranyos” bemutatóját láthatták a nagyteremben. Ezután az örökifjak, az Örökifjú Bohémek Tánccsoport tagjai vidám cigánytáncukkal örvendeztették meg nézőiket, akárcsak a hozzájuk csatlakozott Nagytétényi Nyugdíjas Klub szintén örökifjú tagjai. Díszes ruhában lejtett örömtáncukkal a csoportok fergeteges hangulatot varázsoltak a szomorú időben.

– Induljon a felvonulás! – adta ki a jelszót László Éva, kint a hintók és kocsik megteltek a bátrabbakkal, akik esőkabátban, esernyővel „baktattak” Nagytétény útjain. A polgári kör elnöke az este 8-kor kezdődő hagyományos szüreti bálon köszöntötte Karsay Ferenc polgármestert, Kovács Tibor rendőr alezredest, kapitányságvezetőt, Bakos Miklós és Arató László díszpolgárokat, Szirtes Editet, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét és Ivanics Lajost, az Ivanics Csoport tulajdonosát. S egyben megköszönte Baranyai Márta fő szervező és segítője, Mányoki Kinga áldozatos munkáját, számukra Karsay Ferenc virágot nyújtott át, majd a következő gondolatokkal nyitotta meg a bált:

– A bor, a szőlő és így a szüret is jelentős, ősi jelkép. A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amely mélybe nyúló gyökereivel, a nap ragyogására vágyó, burjánzó hajtásaival már önmagában is az élet szeretetére, derűjére emlékeztet minket. A szüret alkalmával a mi feladatunk, hogy „megszelídítsük” ezeket a kincseket, hogy az ember javát, örömét szolgáló formát öltsön az ember keze nyomán. A szüret már évszázadok óta többet jelent egyszerű munkánál – az egész éves, jól végzett munka beérett gyümölcse, amely régóta okot ad az ünneplésre. Az ehhez kapcsolódó mulatságok országszerte az eredményes, csapatban végzett munkát, a közösségépítést, a szórakozást szolgálták. Ma pedig ezek mellett a hagyomány fenntartására is törekszenek, és a generációk közötti kapcsolat építését is szolgálják. A nagytétényi szüreti mulatság a kerület egyik legnagyobb szabású, leginkább kedvelt programjává nőtte ki magát a 27 év alatt. Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

A szórakozás, mulatozás az éjszakai órákba nyúlt a Sziporka Band fáradhatatlan muzsikálásának (is) köszönhetően.

Temesi László (Városházi Híradó)